Lansarea proiectului
Joi, 8 decembrie 2016, ora 17.00, Colegiul Național Constantin Cantacuzino Târgoviște a lansat, în calitate de beneficiar, proiectul Erasmus + VET Formare inițială și continuă într-o școală pedagogică europeană.
Proiectul se va implementa timp de doi ani, în perioada 01.12.2016-30.11.2018 și are ca obiectiv general formarea competențelor elevilor de la profilul pedagogic, specializarea învățătoare/educatoare, de a proiecta și desfășura lecții utilizând strategii didactice inovative prin îmbinarea unor metode activ-participative centrate pe elev, mijloace didactice moderne și forme de organizare care să permită învățarea prin cooperare pentru obținerea de certificate de mobilitate Europass pentru elevi si profesori si certificate ECVET pentru elevi.
Zece cadre didactice ale colegiului - învățătorii care susțin lecții demonstrative la practica observativă a elevilor de clasa a X-a și profesorii metodiști care desfășoară activitățile de metodica predării disciplinelor de specialitate cu aceiași elevi când vor fi in clasa a XI-a - vor participa în două fluxuri de câte 5 profesori/ învățători, cu durata de 7 zile fiecare la mobilitățile din Valencia, Spania, pentru observarea directă la locul de muncă și vizite într-o universitate care pregătește învățători și educatoare în țara gazdă.
Treizeci de elevi de clasa a X-a vor fi găzduiți de către o școala VET în două fluxuri de câte 15 elevi, cu durata de 14 zile fiecare, pentru practica observativă. În cadrul proiectului se urmărește corelarea cunoștințelor acumulate de elevi la disciplina Teoria și practica instruirii și evaluării, cap. Metodologia instruirii, cu metodele de instruire observate într-un stagiu de practică de 2 săptămâni, efectuat în Valencia, Spania, și cu lecțiile de probă susținute începând cu clasa a XI-a. Instituția gazdă va oferi elevilor contextul de învățare pliat pe nevoile elevilor de clasa a X-a, urmărind dezvoltarea lor pe parcursul mobilității și validând competentele profesionale formate.
În clasa a XI-a, elevii beneficiari ai stagiului de practică vor aplica rezultatele învățării, le vor multiplica în grupele în care își desfășoară practica, atât pentru colegi, cât și pentru profesorii/învățătorii care îi asistă și le evaluează activitatea.