top of page

O nouă experiență europeană în școala pedagogică românească

Într-o școală modernă în care se vizează dimensiunea europeană și internaționalizarea, a devenit reală nevoia de a dezvolta competențele profesionale ale cadrelor didactice în vederea creșterii calității actului de predare – învățare – evaluare, prin aplicarea unui curriculum bazat pe competenţe-cheie şi prin promovarea învăţării centrate pe elev.

Astfel, pentru asigurarea calităţii serviciilor educaţionale în vederea creşterii performanţelor elevilor, cinci profesori-metodiști de la Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” au beneficiat de formare în spațiul european, în perioada 5-11 februarie 2017, la Valencia, în Spania, prin proiectul Formare inițială și continuă într-o școală pedagogică europeană finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus+, KA1 – Learners and staff mobility.

Stagiul de formare de tip job-shadowing a presupus observarea strategiilor didactice utilizate în activitățile de predare-învățare (metode și procedee utilizate, mijloace didactice și forme de organizare a colectivului de elevi) în școli diverse, moderne (Colegio Helios) sau cu o tradiție îndelungată (Colegiul Cervantes), școli de stat (Colegio Sara Fernandez) sau particulare (Colegio Pureza de Maria) din Valencia, școli în care se pun bazele autoeducării, ale unei educații permanente, active, atât în cadrul orelor de curs, cât și în cele nonformale.

Am observat o preocupare crescută pentru abordarea inovativă, interdisciplinară a curriculumului, pentru utilizarea metodelor și tehnicilor de învățare care stimulează curiozitatea și creativitatea elevilor, strategii didactice moderne în care elevii devin parteneri în învățare. Tot demersul educativ valorifică experiența de viață a elevilor reușind să-i implice activ și conștient în propria instruire dupa modelul pedagogiei constructiviste. Se promovează învățarea pe bază de proiecte, raportat la interesele elevilor motivați astfel să se implice, să-și exprime emoțiile, prin metode și tehnici de predare activ-participative, mijloace didactice moderne și forme de organizare care permit învățarea prin cooperare.

Activitățile de job-shadowing au culminat cu vizitarea unui centru modern, de referință în Spania în domeniul pedagogiei, un centru de marketing în scopuri educaționale (IVAPEC – Instituto Valenciano de Pedagogia Creativa), în cadrul căruia se răspunde nevoilor educabililor într-un mod creativ și inovator, prin terapie umanistă și sistemică cognitiv-comportamentală, motivațională. Scopul centrului este de a încuraja la copii un climat permanent de libertate care favorizează și promovează gândirea divergentă și valorile, diferența de opinie și gândirea critică, prin strategii de predare care motivează elevii să caute resursele necesare pentru autodepășire.

Experiența va favoriza o schimbare atât în propriul stil de predare, cât și în creșterea calității serviciilor educaționale oferite. Vom demonstra până la sfârșitul derulării proiectului adaptarea stilului propriu la noile situații de predare-învățare create prin adoptarea noilor strategii învățate și transferul acestora în proiecte didactice, chiar în activități didactice inovatoare.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page